Uncategorized

STORY TIME / Rak grlića materice

I ako sam već pričala o svemu, ovaj post pišem/brišem danima. Ne da nemam šta da napišem, već ne znam odakle bih počela. Medjutim, vreme je idealno da se ponovi gradivo!!!

Pre što od nečega počnem, zamoliću vas da ga pažljivo čitate, da ga podelite dragoj osobi, ne mora javno, ne mora društvene mreže, ali neka bude bar jedna žena i ja ću biti srećna.

Znate ono kad čujete da se nekom desilo nešto loše? Bude vam žao, saosećajni ste, voleli bi da pomognete, mislite i na tu osobu i na njenu porodicu, ali nikad ne pomislite da bi čak u nekom minimalnom procentu to moglo baš i vama da se dogodi. Tako je jedne decembarske večeri kod mene došla jedna od dražih osoba u mom životu i saopštila mi je da ima kancer materice. Ja sam bila jaka, pozitivna, rekla sam joj da sam tu, da će to proći, da će biti sve ok. Nisam zaplakala, nisam pokazala slabost, tugu, sve dok nije otišla kući. A onda sam se raspala. I raspadala sam se danima. O svemu sam razmišljala, o svemu sam guglala, raspitivala se ali nijednog trenutka nije mi palo na pamet da bi tako nešto možda i meni moglo da se desi. A desilo se! Desilo se nekoliko meseci posle njene dijagnoze, sasvim neočekivano!

Bio je februar, početak 2018. godine. Stigao mi je tog jutra novi planer i sećam se kao juče da je bilo, kako pijem kafu, slušam Balaševića i planiram. Planiram šoping, rodjendane, putovanja i setim se da bih za mart trebala da zakažem i svoju redovnu godišnju ginekološku kontrolu. Pa onda pogledam kalendar pms-a i kažem sebi zašto u martu, sve poklapa za sad. Pozovem moju doktorku, zakažem pregled za sutra dan, odem, odradim i to je to. U glavi mi je da sam tu obavezu prebrinula, skinula sa vrata i mirna sam do sledeće godine u približno isto vreme. Moram da napomenem da nikada nisam imala nikakve ginekološke probleme, uvek sam imala redovne menstruacije, naizgled sve savršeno. Čak je ginekološki pregled, ukazivao na to da je sve ok. I tako, u mom novom planeru štikliram da je ginekolog i ta obaveza odradjena, ni ne pomišljajući da je sve to samo početak.

Kad ono, posle 7 dana poziv. Zove mene moja doktorka i saopštava mi da moramo da se vidimo, da mora da se odradi biopsija jer papa test je pokazao IV grupu. Kažem ok, i krećem da guglam. O, KAKVA GREŠKA! Kako po običaju biva, na guglu sve najcrnje, najgore i prestrašno. NARAVOUČENIJE, NE VERUJTE GOOGLU, UVEK!

Razmišlajm koga da pozovem, zovem drugaricu ♡, pričam joj, tu je. Lakše je!

Sestri, majci, mužu (koji tada nije bio tu), neću reći sigurno. Neću da ih paničim, sekiram… Tri osobe su znale, dve su bile tu uz mene, treća nije. A o toj temi prijateljstva, možda neki drugi put. Ali rećiću vam samo jedno, kad osoba kojoj verujete, koju volite, nije tu za vas u najtežim momentima, boli skoro isto kao i rak. Onako, u dušu! Medjutim, i to se izleči! Ide se dalje…

Odradila sam biopsiju, stigli su dugo očekivani rezultati i dijagnoza je CIN 3, početak raka grlića materice.

Intraepitelni predstadijum (CIN 3) i rani stadijum karcinoma grlića materice obično ne pokazuju nikakove simptome.

Nisam bila paničar, nisam sebe mračila, nisam bila negetivna i to, iz dva razloga. Prvi je doktorka koja sve vreme bila divna, smirena, pristupačna i koja mi je jasno objasnila da će sve biti ok zato što je kancer otkriven na vreme, u počenom stadijumu. Dakle, REDOVNI GINEKOLOŠKI PREGLED MI JE SPASIO ŽIVOT!

Da se ne lažemo nije lako, ali moglo je biti mnogo teže.

A onda sam, 3.maja imala operaciju (konizaciju).

Konizacija je hirurška procedura, pri kojoj se uzima uzorak tkiva grlića materice u obliku konusa, u cilju dijagnostike i lečenja cervikalne displazije (abnormalne ćelije) i ranog cervikalnog karcinoma. Uglavnom se taj deo tkiva pravi tako da zahvati unutrašnji dublji i spoljašnji deo grlića, odnosno endo i ektocerviks. Uvek nakon ovoga treba uraditi i kiretažu cervikalnog kanala da bi se dobile ćelije iznad konusa koje nisu zahvaćene biopsijom. Uzeto tkivo se nakon intervencije šalje na histopatološki pregled i analizira pod mikroskopom, te se određuje tip i gradus ćelija, kao i intaktnost resekcionih ivica.

DA VAM POJASNIM:

Konizacija je zapravo jedna lagana operacija. Nije bolna, oporavak je lagan i brz, najteže je čekanje histopatološkog nalaza, a patološki nalaz, je nalaz koji najprostije rečeno pokazuje da li je kancer zahvatio i druge delove ili se proširio. U celoj priči to čekanje rezlutata je najteže. Neizveznost…

Stigli su posle par nedelja i ti razultati, sve je ok. Nema raka više, i to je to.

TO JE TO, SAMO ZATO ŠTO SAM NA VREME OTIŠLA KOD GINEKOLOGA.

Čak i da nisam, da sam otišla kasnije, opet se rešava problem. Danas zaista ništa nije toliko nemoguće.

Moja draga i voljena osoba sa početka priče je dobro. Prošla je mnogo komplikovanije nego ja, imala je kompletnu histeroktomiju, ali danas je srećna, prelepa, zdrava žena! Što bi moja baba rekla, dok je glave na ramenima sve je rešivo!

Zato devojke moje, ovaj post vam sa razlogom pišem par dana pred kraj ove i početak sledeće godine!

Pre nego što u vaš planer obeležite odlazak kod frizera, kozmetičara, šminkera, pre nego što obeležite datume rodjendana, putovanja, koncerata, filmova, predstava, pre nego što obeležite sniženje za nove cipele, jakne, krpice. Pre nego što bilo šta obeležite, zakažite sebi GINEKOLOŠKU KONTROLU!

JOŠ JEDNA JAKO BITNA STVAR! Konačno kod nas je odobrena i dostupna besplatna HPV vakcina, vakcina koja sprečava nastanak karcinoma materice. Vakcina koja će spasiti mnoge živote! Srbija je nažalost, medju vodećim zemljamaa u Evropi po broju obolelih i umrlih od tog glupog karcinoma. Godišnje oboli oko 1500, a bitku izgubi oko 600 žena! Srbija zaizima 3.mesto! Medjutim, Srbiji je dostupna i zauvek zaštita, a to je HPV vakcina!

  • Vakcina protiv HPV-a se u svetu koristi već skoro 12 godina i tokom praćenja vakcinacije u zemljama koje su počele proces imunizacije, uočena je visoka bezbednost i efikasnost vakcine, pa je Svetska zdravstvena organizacija kategorisala vakcinu kao ekstremno bezbednu”, piše u saopštenju.
  • Početkom decembra, Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje najavila je uvođenje besplatne za decu uzrasta od devet do 19 godina.
  • Vakcina protiv HPV-a nije obavezna, već preporučena

Dakle, sve vam kratko i jasno napisala/ispričila. I ovaj post posvećujem svim ženama!

Ovaj post je moj NOVOGODIŠNJI POKLON vama!

Tu sam za sva vaša pitanja, za sve vaše priče.

A vi, mamu, baku, sestru, tetku, drugaricu, komšinicu, strinu, ujunu, probajte da osvestite na bilo koji način, da skupe hrabrost i odu kod ginekologa. Znam da mnoge žene nemaju naviku, plaše se, nemaju kad ali uvek imaju super razlog da opravdaju sebe za (ne)odlazak ginekologu. Probajte da budete nežne i da ih ohrabrite na taj korak!

A JA, I VOLIM VAS I MOLIM VAS!

MISLITE NA SEBE!!!!

I da, bolest ne bira! 2018. sam imala ovu borbu, 2019. mi je donela novu! Jaču, opasniju.

Ali evo, tu sam. Dobro sam i živa sam! U nekom od narednih postova pisaću vam i o tome, samo još malo da skupim snagu.

PS. Hvala svim prijateljima koji su kroz moje zdravstvene borbe bili tu, pamtim zauvek! Hvala i onima koji nisu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *