Lifestyle

Kako mi je HaŠimoto suptilno zeznuo zdravlje, a i život

Ok, možda mislite da sam preterala sa naslovom posta, ali ako se pitam, bila sam i blaga. U Srbiji ako se požališ na probleme sa štitnom žlezdom, za mnoge je jedno VELIKO ništa. Kao da to nije bolest, kao da to nije problem, kao da je to blaga prehlada koja je će proći, a realno, to je bolest sa kojom se moraš boriti i živeti do kraja. Bolest koja će ti suptilno, sistematski, podmuklo sjebavati život, zdravlje, odluke, volju, sreću i sve lepe stvari koje život nosi, ako je ne otkriješ na vreme!

JA NISAM, i ovo je moja priča!

Kada sam otišla kod lekara ja sam već imala poprilično veliki problem. Hašimoto i štitnu žlezdu koja je većim delom (uništila) pojela samu sebe.

Hashimoto tireoiditis je autoimuno oboljenje štitne žlezde. Ovde dolazi do upale štitne žlezde usled poremećaja imunog sistema. Dakle, imuni sistem svojom greškom razvija antitela koja napadaju štitnu žlezdu.  Glavni razlozi su stres, virusne i bakterijske infekcije i nasledni faktor.

Par godina kasnije, štitne žlezde kod mene, skoro da i nema, Hašimoto je učinio svoje, a ja i dalje učim kako da se nosim sa svim preprekama koje imam. Sve ovo se desilo zato što na vreme nisam prepoznala simptome, zato što na vreme nisam otišla kod lekara i zato što se o ovome ne priča dovoljno.

Da se ne uplašite, svaki problem koji se otkrije na vreme je rešiv. Prevencija je majka svega!

Oduvek sam bila puna energije, vredna, pozitivna i nikad mi nije ništa bilo teško. Dok se nije desilo.

Počelo je tako lagano. Prvo umor. Umor kada se odmoriš, umor posle spavanja, umor kada izadješ, umor kada si celi dan u krevetu, umor – uvek! A onda kažem sebi, pa da, to tako valjda ide. Tako treba… Malo dete, puno posla, obaveze u kući, socijalni život, stres… Normalno je da sam stalno umorna. E, eto ga! Prvi simtom! I odmah ću vam reći. NIJE NORMALNO DA SI STALNO UMORNA!!! Onda polako počinje začarani krug i otprilike izgleda ovako. Uveče kada legnem kažem sebi, sutra ćeš popiti kafu, spremiti doručak, raširiti veš, otići do pijace, na posao, na kafu sa drugaricom… U realnom životu sasvim normalna rutina. U mom, i ne baš. Rekla bih da imam i bolje ali i poprilično teške dane. Dešavalo se da se probudim i da od gore svega navedenog uradim samo ono što baš moram. Dešavalo se da sedim dva sata i ne mogu da se pokrenem. Ma nema šanse! Ni makac. Ni taj veš iz mašine ne mogu da izvadim, a koji je to posao?! Ništa, brate mili. Ali dzaba, kao da postoji neka sila koja mi ne dozvoljava da se maknem. I onda, kreće nervoza, preispitivanje svega, gušenje od napetosti, i najodvratniji osećaj na svetu, nemoć! Ja želim, a ne da mi se da uradim najjednostavniju,najbanalniju radnju, a to je da izbacim prokleti veš iz mašine! I u startu, propao dan. A onda, nateram sebe da se pokrenem, malo, po malo…I tako, u nedogled. I pazi sad, od tog problema dolazimo do svih sledećih. Prvo, kome ja da objasnim da nisam lenja! Da nisam nemarna! Da nešto ne mogu! Da prosto, to i nisam ja! Kome, kada samu sebe ne kapiram! Onda me opet opiče emocije. Tuga, nervoza, bes, i sve odjednom! Sve, o d j e d n o m!

Dolazimo do najbitnijeg momenta! Jedan od glavnih okidača za Hašimoto i generalno za bolesti štitne žlezde je stres! I sada, rećiće, nemoj da se nerviraš, živi život bez stresa. Evo, i ja se smejem, jer jeste smešno! Pa sve i da hoću, sve i da živim bez stresa ( što je nemogiće), zbog samog stanja, koje sam vam u najjednostavnijem primeru opisala, ja poludim! Raspadnem se! Skoro, svaki dan! A to je samo jedan, prvi simptom!

Drugi simptom, pogotovu ako okasnite sa dijagnozom kao ja, jeste – PAD IMUNITETA i NAGLO GOJENJE!

Mislim da vam je jasno šta se još u organizmu dešava kada padne imunitet. Kod hipotireoze i Hašimoto tireoditisa se metabolizam naglo usporava, a bez normalnog rada metabolizma padaju skoro sve funkcije sistema, tačnije pad imuniteta! Tako sam ja, pored 15-tak kilograma viška, dobila alergije, anemiju, IR, početak raka grlića materice, probleme sa pakreasom, česta oticanja, konstantan osećaj nedostatka vazduha, zamor, suvu kožu… I konstantan prikreveni strah od nečeg, sledećeg… Medjutim!

Niko, ne može da poništi borca u meni. Koliko god da je teško, a teško je, ja guram dalje. Naučila sam da kad nešto ne mogu, ja neću. Naučila sam vremenom da to malo energije koje imam kanališem na prioritete, na bitne stvari i najdraže ljude! Naučila sam da kažem ne! Naučila sam da te jako loše dane prigrlim, da ih ispoštujem i da loši dani i ja, živimo u miru! Naučila sam na mnogo teži način, nego što baš TI, koja čitaš ovaj post, nećeš morati!

I sebe smatram zdravom osobom, zato što funkcionišem. Zato što pored svega, ipak živim normalno. Srećna sam! Samo sam oprezna!

Jako teške faze su prošle, od raka grlića materice, do dijagnoze tumora pankreasa, koja je na sreću bila pogrešna, do ostalih životnih prepreka, koje su me do dana današnjeg zaista, na neki čudan način osvestile! Ali, o tome u sledećim postovima, jer ovaj post je samo početak!

Sada da se vratim na FAKING HAŠIMOTO priču!

Hašimoto tireoiditis simptomi?

U početku, u takozvanoj nultoj fazi bolesti, simptomi Hašimoto-ove bolesti izostaju, a hormonski status štitne žlezde je u granicama referentnih vrednosti.

Određen broj pacijenata, čak i u ovoj fazi, može  primetiti blago uvećanje u prednjem delu vrata (takozvana guša). Ja samo tako i primetila, sem što meni nije bilo blago uvećanje, već bukvalno, jaje na vratu. Samo sam se tako, jednog jutra probudila sa tim, i normalno odmah je sve bilo jasno. Sve ostalo je već, predhodno ispričana priča. Da sam slušala svoje telo, da sam na vreme prepoznala simptome, sada ne bih bila u ovoj fazi. Ali tako je, kako je…Imam svoju doživotnu terapiju, pokušavam da se ne nerviram oko svega. Trudim se da koliko/toliko zdravo živim, a ako mi je sudopera puna, veš neispeglan, lom po kući, neće se srušiti svet. Bože moj, svoju energiju čuvam za bitne stvari i još bitnije za ljude koji su toga vredni!

Zato, ako imate nekoga svog, kome se ponekad ne ustaje iz kreveta, koji nema volje da ode ni do kupatila, nekog ko jednostavno češće ima loše faze i manje energije, razumite ga! Nemojte odmah osudjivati! Polako! I to će proći!

Ako vidite nekog da je dodao kilograme, polako! Ništa nećete postići ako to prokomentarišete, svako zna svoju kiližu, sebe! Polako!

A ti, ako osećaš umor, nemaš volju,teško se budiš i pospana si, otičeš, opada ti kosa, nemaš koncetraciju, gojiš se… Zakaži pregled kod endokrinologa. Uradi labaratorijske analize hormona, T3, T4, TSH i antitela!

SA HAŠI/FAKING/MOTOM SE ŽIVI I MOŽE SE JAKO LEPO KONTROLISATI AKO SE OTKRIJE NA VREME.

I KROZ ŽIVOT, SAMO POLAKO!!! NEĆEŠ STIĆI NIGDE PRE AKO ŽURIŠ!

NIJE TEŠKO!!! I NEMOJ BITI JA!

PS. U sledećem postu ću vam pisati o kanceru grlića materice, operaciji i svemu najiskrenije. Zato, ako imate imate bilo koje pitanje, tu sam.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *